Konsten att cykla i riktig kyla

Många som älskar att cykla på sommarhalvåret ställer undan cykeln vintertid. Men så finns de sådana som Roland Simonsson i Boden, som året runt i 27 år cyklade till jobbet. Kyla var inget hinder.

Text: Gustav Forsberg, ur Allt om Elcyklar nr 1/2019

- Cykeln är tung att trampa när det är kallt. Efter femhundra meter har du inga problem med kylan längre, du är redan varm. Det enda man måste lära sig är att växla ner sitt tempo. Annars får du andnöd. För det är liksom inget syre i luften, säger Roland.

I lilla Arboga, där jag växte upp, var det självklart för oss barn att cykla året om. På min treväxlade Crescent hade jag aldrig några problem med växling vintertid. Men med sju eller åtta växlar i navet fryser de lätt fast när det är minusgrader. Roland menar att konstruktionen blivit för komplicerad och känslig. 

-Jag tror att de var bättre med bara tre växlar i navet än när det blir sju, åtta eller ännu fler. 

Roland föredrar utanpåliggande växlar när det är sträng kyla. Och blir upprörd när han läser att olika cykeltidningar tycker att det är ett dumt val.

-De skriver att utanpåliggande växlar inte är gjorda för vinter och kyla. Men det är det enda som fungerar när det är riktigt kallt! Men du är tvungen att komma upp i en kvalité, motsvarande Shimano XT. Annars börjar cykeln växla av sig själv, när det är 20 grader kallt. 

Roland hade en sådan enklare utanpåliggande växel på en tidigare cykel. Fjädrarna som skulle hålla kedjan sträckt orkar inte riktigt när det var riktigt kallt. Då räckte det med att cykeln gungade till i ett gupp, så växlade den av sig själv. 

Även det dyra inre växelnavet Rohloff, en favorit bland jordenruntcyklister, får underkänt av Roland när det gäller tillförlitlighet i vinterkyla.

-Rohloff går ju inte alls att cykla med när det är riktigt kallt. Kedjekransen går inte ens runt! 

Sköt kedjan

Jag berättar om hur dyrt det blir för mig med yttre växlar i Stockholm, med all sand och salt på vägarna. Kedja och kedjekransar slits snabbt ner. Roland menar att de handlar till stor del om hur jag sköter min kedja. 

-När du oljar in kedjan, då ska du alltid ha en trasa och torrtorka! Du ska ju inte ha kvar någon olja utanpå kedjan.  För då samlar den en massa skit som sliter ut kedjan snabbare. Oljan ska bara vara kvar mellan länkarna, där de möts.

Roland drar också en lans för enkla handhållna kedjetvättar, där kedjan förs ner i ett rengöringsbad.

-Min svärfar var cyklist till han var nittio år och han lärde mig hur man gör.  Du tar ut cykeln utomhus, sätter på kedjetvätten på kedjan och så vevar du! 

Roland tipsar om biologiska tvättmedel som finns på flaska som han först duschar cykeln med.  Efter det behövs bara lite vanligt ljummet vatten i tryckkannan för att skölja av cykeln ordentligt. 

Så kommer vi in på detta med vinterdäck, något som verkligen behövs under Bodens långa vinter. Medeltemperaturen för hela året är inte mer än en plusgrad!

-På mountainbiken hade jag 304 dubb på vinterdäcken , så det blir som överallt på däcket. Och på den vanliga cykeln har jag 240 dubb. För att vajrar ska löpa lätt tar Roland en liten dutt fett på fingret. Sen trycker in det precis där vajern löper in i vajerhöljet.

-Då kommer det inte in något vatten! Annars rostar vajern och fryser fast.

Inga problem alls

Roland tycker inte att det är några problem alls att cykla vintertid. Gillar att trampa fram i mörkret med rejäla uppladdningsbara lampor, som lyser upp ordentligt.

- Batteriet håller  länge och kan på det starkast läget lysa upp hundra meter framåt. 

Han har också hittat handskar som fungerar i sträng kyla.

-Jag köpte tre-fingerhandskar från Hestra som heter Jobb.  Du kan ha dem i minus trettio grader och du känner ingenting!

Tidigare hade Roland andra vantar som inte värmde händerna lika bra.  Då blev det problem, när han skulle låsa cykeln i sträng kyla.

-Om jag tog av mig vantarna och tog i nycklarna, fick jag frysskador i fingertopparna. Men med Hestrahandskarna är fingrarna så varma att jag aldrig hinner få den effekten.

För att skydda ansiktet har Roland en tunn rånarluva i silke men inget annat. Och så behöver han riktigt bra skor.

-Jag köpte North Wave vinterskor med Goretex och blir aldrig blöt om fötterna. På benen har jag vanliga ylleunderställ. Sen har jag samma skidställ som skidåkarna har när det är kallt. De är öppna baktill men täta framåt. Då får du aldrig in någon kalluft.

    

Kyla är sannerligen inget större problem för Roland. Han berättar om en betydligt större utmaning: en sommarcykling med sin fru Barbro.  De trampade från Karlstad via Dalsland till västkusten.

-Vi cyklade fjorton dagar och det regnade tio! Och vi trodde att man kunde boka bostäder när man kom fram. Dom skrattade åt oss och sa: Här har det varit fulltecknat sen i februari! Så det blev mycket tält. Och en ny upplevelse för oss. 

Annons
Annons