Annons

Stor marknadsöversikt elcyklar

Antalet modeller och tillverkare av elcyklar har växt till sig ordentligt, i takt med att marknaden mognat och efterfrågan ökat. Vi lovar inte att vi kan redovisa alla cykelmärken i Sverige, men vi kan presentera de flesta här kortfattat. Vi räknar med över 70 tillverkare/leverantörer. Och antalet elcykelmodeller? Nästan oöverblickbart många. Så någon siffra över antalet modeller lämnar vi inte. 

Ambitionen är att de flesta märken med elcyklar ska finnas här. Saknar du något hör av dig till redaktionen: bjorn@alltomelcyklar.nu

SENAST UPPDATERAD: 28 september 2020

A2B har ett motorsystem och en ganska egen design skapad i Tyskland. Har ett brett utbud av olika cykelmodeller, det är vikcyklar, stadscyklar och även en speed bike som gör upp till 45 km/h. Säljs i Sverige genom Segway Nordic i UpplandVäsby/laddad.se, samt några återförsäljare.

Ahooga Lätta eldrivna vikcyklar som passar för kollektivtrafikpendlare. Ahooga är en tillverkare i Belgien. I Sverige finns ett mindre antal återförsäljare, bland annat Buzzin Bikes.

Arrowspeed uppges vara direktimport från Kina av företaget Dreamview Creative AB. Cyklarna byggs av Battle som är en av världens största cykelfabriker. Har vikcyklar, citycyklar inom mellanklass, med navmotor eller mittmotor från Bafang. Finns i ett tiotal cykelbutiker runt om i landet.

Batavus är ett nederländskt cykelmärke som ägs av Accell Group. Märket har funnits i 100 år. Har ett brett utbud av modeller i mellanklass, de flesta med navmotor, men även med mittmotor. Importeras till Sverige av Vartex. Modellen Torino har varit en storsäljare i Sverige.

Bergamont är ett tyskt cykelmärke som ägs av Scott. Man har ett brett utbud stads- och trekkingcyklar, samt hybrider, samtliga med mittmotorer från Bosch. Även ett antal e-mtb, en del fulldämpade, andra hardtail.

BH Bikes. Spansk cykeltillverkare med ett brett utbud av modeller, inom de flesta kategorier elcyklar.

Biltema, se Yosemite

Brinckers. Ett cykelmärke från Holland, som nischat in sig på riktigt välbyggda och kraftiga elcyklar, främst av typ stadscykel.

B’Twin Elops är sportkedjan Decathlons egna elcyklar. Man har en riktigt prispressad elcykel, men annars elcyklar av standardmodeller av mellanklass med navmotor eller mittmotor.

Cannondale, hemmahörande i Kanada har funnits sedan 1971. Man har elassisterade mtb, hybrider och stadscyklar av lite mer påkostade modeller. Samtliga med mittmotor från Bosch eller Shimano. 

Crescent/Monark. Crescent som cykelmärke har funnits i många decennier, idag heter bolaget bakom Cycleurope. Crescent elcyklar finns i ett dussintal modeller, från enklare med navmotor till påkostade toppmodeller med mittmotor. Till skillnad från många andra elcyklar som produceras i Asien, så till tillverkas cyklarna i Varberg.

Cube. Är ett stort globalt cykelmärke, med ett riktigt brett utbud av elcyklar, med mittmotorer. Man har även elassisterade racercyklar. Inte så stort i Sverige ännu. Svensk/dansk representant är BikeToyz APS i Danmark.

Ebajk. Mindre svensk leverantör med en enkel stilren elcykel med navmotor.

Ecoride. Har funnits sedan 2007 och är störst på den svenska elcykelmarknaden. Företaget är svenskt med bas i Göteborg och har egna butiker, och säljs hos en mängd handlare. Har brett modellutbud, från mellanklass och uppåt, med såväl mittmotor som navmotor. Ambassador har varit en storsäljare.

E-Green. Se Merida

Eloped. Är ett företag inriktad på mindre elfordon, små elbilar, elmopeder och elcyklar, de senare av herr/dammodell med Bafang mittmotor. Säljer även speed bikes.

Evobike har ett brett utbud av elcyklar till moderata priser. Man har traditionella herr/damcyklar, hybrider, lastcykel, trehjuling, vikcykel och mountainbike. De flesta med navmotorer. Företaget bakom heter Nordbutiker AB och säljer via webben hos evobike.se och ett hämtlager i Norrtälje.

Fantic är ett italienskt cykelmärke som funnits sedan 1968. Märkets elcyklar är  inom kategorin sportiga exklusiva, med mittmotor. Har ett brett urval av mountainbikes. Säljs i Sverige hos fantic.se

Focus. Kommer från den tyska cykeltillverkaren Derby Cycle Werke. Många elcyklar med mittmotorer. Stort utbud inom alla vanliga kategorier elcyklar, har även juniormodell för cyklister från 125 cm.

Goodyear. Har två modeller e-mtb, och en vikcykel. Byggda i kolfiber och därför låg vikt. Har även en extremt liten vikcykel. Säljs hos JustGreen.

Ghost. Tyskt cykelmärke med mittmotorer, som i Sverige säljs via XXL sportvaruhus.

Giant uppges vara världens största cykelproducent, med tillverkning i Taiwan. Har funnits sedan 1972. Man har inriktat sig på elcyklar med mittmotorsystem och kvalitetskomponenter. Varumärket Liv tillhör också Giant, och är reserverat för elcyklar anpassade för kvinnor. Svensk importör är Jaguarverken.

Haibike. Tillverkas av Winora Group i Tyskland. Haibike satsar stort på kvalitetscyklar; e-mtb (över 80 modeller) och sportiga elcyklar. Säljs i Sverige bland annat genom Rideaway och Bikester.

Helkama tillverkas i Finland. Helkama har haft elcyklar i över 15 år, och numera är de flesta av cyklarna är med Shimano Steps mittmotor. Har stads- och hybrdicyklar och har nu utökat med elassisterad mtb.

Hercules. Tysk cykeltillverkare, med Bosch och Brose motorer, som bland annat säljs hos Pro E bike.

Hillkiller är ett ganska nystartad svenskt företag, som utvecklar cyklar för svenska förhållande, dock med montering i Taiwan med svensk närvaro. När detta skrivs endast en hybridcykel med Shimanos mittmotor. Säljs i butik och via hemsidan.

Husqvarna. Tillverkas av tyska cykelföretaget Pexco. Har ett stort utbud av elcyklar inom kategorierna mtb, trekking och stadscyklar.

https://www.husqvarna-bicycles.com/

Ideal är ett grekiskt cykelmärke som importeras till Sverige av Cytech. Man erbjuder ett par modeller av typen damcykel med mittmotor, skivbromsar och dämpad framgaffel.

Jula, se Kayoba

Kalkhoff är ett tyskt cykelmärke som funnits sedan 1919. Numera ingår det i den tyska koncernen Derby Cycle. I Sverige säljs de främst hos cykelfackhandeln. Kalkhoff elcyklar hittar vi inom segmentet medelklass och premium, de flesta med mittmotor. 

Kayoba. Lågprisvaruhuset Jula gav sin på elcykelmarknaden under 2017. Har ett par modeller med navmotor och några med mittmotor.

Kringla är ett svenskt cykelföretag som startades 2012, som enbart har vikcyklar, både med och utan el.

Kross. Polsk cykeltillverkare. Finns att köpa bland annat hos Cykelkraft.

LaPierre började sin tillverkning 1946 i franska Dijon. Idag ägs bolaget av Accell Group och är stort internationellt. Har ett brett utbud elcyklar, bland annat mtb, hybrider och stadscyklar. Svensk importör är Vartex, och de säljs främst inom cykelfackhandeln.

Lifebike är ett svenskt varumärke med koppling till KopEnScooter och Elcykelvaruhuset i Stockholm. Dock säljs de i många andra butiker. Cyklarna har ett ganska lågt pris, och samtliga är försedda med navmotor.

Liv är Giants varumärke för cyklar anpassade för kvinnor.

Lombardo är ett italiensk cykelmärke som kom till världen 1952. Har ett brett utbud av elcyklar av olika typer, inom segment mellanklass och uppåt. Delar av cykelsortimentet säljs i Sverige via Ebiker.

Made är en serie elcyklar som säljs enbart hos Cykelkraft.

Merida/E-Green Merida Sverige AB är ett dotterbolag till koncernen Stians Sport AS i Norge som varit verksam i cykelbranschen sedan 1976. Merida Sverige AB startade sin verksamhet 2009 med kontor i Göteborg. 

Cyklarna från Merida tillverkas Taiwan, och säljs i över 90 länder. Meridas elcyklar riktar sig till kvalitetsmedvetna kunder och har genomgående mittmotor. E-Green är ett varumärke inom Merida med lite enklare cyklar, dock absolut inte lågpris, med såväl mittmotor som med navmotor.

Marvil elcyklar är av enklare utförande. Det är stadscyklar med navmotorer och inte så många växlar. Lågt prissatta och kan betraktas som instegscyklar. Svensk importör är Jaguarverken.

MBK är ett dansk cykelmärke som funnits sedan 1903. Varumärket tillhör numera den dansk/svenska koncernen Unicykel AB. Har enbart cyklar med mittmotor, några klassiska damcyklar, hybrider samt en mountainbike.

Moustache Fransk mindre cykeltillverkare som fokuseras på elcyklar med kvalitet. Har elcyklar inom de flesta kategorier. Säljs hos eloVelo i Stockholm.

http://www.moustachebikes.com/

Nakamura. Detta elcykelmärke hittar vi hos Intersport. Har en e-mtb och en hybrid-cykel, båda med mittmotor från Bafang.

Nishiki är från början ett japanskt cykelmärke, som vid 80-talets blev svenska Nishiki. Idag tillverkas cyklarna i Göteborg, och företaget ingår i Unicykel AB som har flera danska cykelmärken i sitt utbud. Nishiki haft elcyklar av stads- och hybridtyp med navmotor i flertalet år, men i år utbudet breddats med mittmotorer från Yamaha.

Nyström Bike. Eldrivna designcyklar av retrotyp. Säljer via webben, och har showroom i Sigtuna.

http://nystrombike.com/

Orion är ett cykelmärke inom kategorin lågpris. Förutom klassisk damcykel med navmotor har man en vikcykel och lådcykel. Säljs och marknadsförs endast genom Motorhandel/MH Nordic Trade AB.

Ortler Stads- och trekkingcyklar med mittmotorer. Tillverkas i Tyskland.

https://www.ortler-rad.at/

Pegasus. Tysk cykeltillverkare, med bland annat vikcyklar i sortimentet. Säljs i Sverige hos Pro E bike. 

Pilen. Mindre svensk cykeltillverkare som finns i småländska Gamleby. Har elcyklar med Shimanos mittmotor.

Powabyke har ett mindre antal modeller elcyklar med navmotorer, standard dam och herr, samt en sportmodell och en mountainbike. Säljs på webben hos Powabyke Sverige AB.

Principia är ett dansk cykelmärke, inriktat på mountainbikes. Ingår numera i dansk/svenska Unicykel. Principias mtb är utrustade med bakhjulsmotor från Promovec, eller mittmotor från Yamaha.

Raleigh Cykelmärke med brittiskt ursprung, men tillhör numera tyska koncernen Derby Cycle Holding. Brett utbud av cyklar främst inom komfort- och stadscyklar.

Rawbike är en hybrid mellan moped klass 2 (max 25 km/h) och vikbar elcykel. Importeras och säljs via svenska företaget Rawbike.

Riese&Müller är riktigt exklusiva elcyklar tillverkade i Tyskland. Alla modeller med mittmotor, flertalet med dubbla batterier, remdrift, elväxlar och andra finesser. Har även lastcyklar. I Sverige finns i dagsläget bara några få återförsäljare.

Ruff Cycles. För dig som vill synas på cykelbanan. Modellen The Ruffian har en form inspirerade av retro-motorcyklar, men med Bosch mittmotor. Tillverkas i Tyskland. Än så länge ett fåtal återförsäljare i Sverige.

Scott grundades 1958, första produkten på marknaden var en skidstav i aluminium. Sedan sent 80-tal har cyklar varit en del av Scotts globala sortiment. Scott var tidiga med mittmotorer, och har sedan 2011 haft samarbete med Bosch. Scott säljs endast via auktoriserade cykelbutiker.

Sjösala är ett svenskt cykelmärke inom koncernen Cycleurope, alltså syskon med Crescent och Monark.

Skeppshultcykeln är en småländsk cykeltillverkare som funnits sedan 1911. I Skeppshult sker all produktutveckling och tillverkning av ramar i höghållfast svenskt stål. Alla elmodeller är utrustade med Shimano Steps motor och batteri.

Specialized grundades 1974 i Kalifornien. Riktar sig i huvudsak mot sportiga cyklister, som söker utmaningar. Företagets elcyklar har en egenutvecklad mittmotor och batteri integrerat i ramen. I Sverige säljs de bland annat via Specialized concept store.

Stark Drive är en vikbar elcykel av mountainbike-typ, som fått en del media genom extremt låga priser. Tillverkningen har finansierats med crowdfunding av köparna. Cyklarna säljs endast via webben, men har kontor i Stockholm.

Stromer är elcyklar för dem som vill färdas riktigt fort, upp till 45 km/h. Därmed hör de hemma i klass 1 mopeder, vilket ställer särskilda krav som körkort och registreringsskylt. Svensk importör är Elcykelvaruhuset.

Trek grundades 1975 och är idag en global aktör inom cykelvärlden. Huvudkontoret finn i Wisconsin i USA. Man har bland annat flera dotterbolag, och den svenska marknaden sköts från Jönköping. Trek har riktat in sig på mer påkostade elcyklar, samtliga med mittmotor. Har även ett utbud av e-mtb.

Yosemite. Biltema har ett utbud med olika typer av elcyklar till låga priser under det egna varumärket Yosemite. Hos denna varuhuskedja finns vanliga standardcyklar och sportcyklar, men även en speedbike som gör upp till 45 km/h.

Yuba. Företaget är baserat i Kalifornien och är inriktat på lastcyklar, och har även longtailcyklar, alltså med förlängd bakdel som gör att flera barn och mer last kan tas med på färden. Ett mindre antal återförsäljare finns i Sverige.

VanMoof. Högteknologisk elcykel med holländskt ursprung. Har bland annat stöldlarm, gps-spårning och app för inställningar.

Viarelli var från början en italiensk mc- och scootertillverkare. I dag säljs dessa genom Motorsweden via butik och webb. Viarelli elcyklar är i de lägre prisklasserna, med navmotor. Motorsweden har även Lambretta elcyklar, som är mer påkostade och med mittmotor.

Victesse är ett holländsk märke som säljs online och har funnits sedan 2012. Har ett antal damcyklar i mellanklass med navmotor.

Wafabike. Ett svenskt företag med ett utbud av egensinnigt designade elcyklar. Under 2020 har modellutbudet breddats med en citybike.

Walleräng. Systerföretag till Ecoride. En mer exklusiv välbyggd elcykel för långturer med mittmotor och goda lastmöjligheter.

Wattitud är elcyklar för den som verkligen vill synas. Har dels modeller med egen design, breda däck och ramar inspirerade av äldre motorcyklar, dels en serie kallad E-BOB med små breda hjul.

White är sportvaruhuset XXLs eget cykelmärke. Det är ganska sportiga elcyklar med mittmotorer. XXL har även serien Velo City som är stads- och hybridcyklar med lågprisprofil, med nav- och mittmotor.

Wibike/Piaggio. Vespatillverkaren Piaggio har också satsat på elcyklar. Har fyra olika modeller av lite mer exklusiva cyklar med mittmotor. Säljs i Sverige via Probikes tre butiker.

Winora. Tillverkas av Winora Group i Tyskland. Det är elcyklar tänkta för kvalitetsmedvetna köpare med höga krav. Winora är inriktat mot citycyklar. Säljs i Sverige genom Rideaway.

Winther är ett gammalt danskt cykelmärke. Erbjuder elcyklar inom mellanprissegmentet och har inriktat sig på dammodeller med lågt insteg, med navmotor eller mittmotor. Winther ingår i den dansk/svenska koncernen Unicykel AB.

FAKTA

Alla världens cykelmärken och tillverkare?

På Wikipedia finns en enorm samling av tillverkare och varumärken inom cykling. Kanske inte världens alla, men snudd på...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bicycle_brands_and_manufacturing_companies

Annons
Annons