Så här ser den ut, Voi:s lastcykel. Foto: Voi.

500 ellådcyklar och 7500 elcyklar att låna Stockholm

29-015-2019 / Stockholms stad kommer få ett nytt lånecykelsystem med elcyklar och lådcyklar, över hela Stockholm. Vinnande bud i upphandlingen lades av Voi, vars elsparkcyklar redan finns i Stockholm.

Text: Björn Åslund

Det har varit många turer fram och tillbaka med Stockholms stads upphandling av ett lånecykelsystem. Tidigare upphandlingar har avbrutits då de gjordes felaktigt.

Men nu är en ny upphandling genomförd och det finns resultat. Som det ser ut är det nya lånecykelsystemet troligen på plats i början av 2020.

Resultatet av den nya upphandlingen presenterades av Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén (MP), som välkomnar den ökade mobilitet som det nya lånecykelsystemet innebär.

-Jag välkomnar att Stockholm får ett nytt lånecykelsystem, ett lånecykelsystem som kommer att finnas i alla stadens stadsdelar och vara öppet året runt. Detta gör det enklare och smidigare att ta sig fram i staden, säger Daniel Helldén i ett pressmeddelande.

Det vinnande anbudet är inlämnat av Voi Techology AB i samarbete med UIP Holding AS. Dessa två aktörer kommer nu, inom ramen för stadens lånecykelsystem, att erbjuda elcyklar och lådcyklar till stockholmarna. 7 500 elcyklar och 500 lådcyklar kommer att finnas i systemet.

- I den moderna staden ska det vara lätt att byta mellan olika transportslag. Då underlättar det med lånecyklar, där du inte behöver komma ihåg var du parkerat din cykel och kan välja att cykla bara en delsträcka av din resa säger Daniel Helldén.

I och med tilldelningsbeslutet så har de två företagen gemensamt tilldelats koncessionen att tillhandahålla lånecyklar till stockholmarna. Beslutet kan överklagas inom tio dagar, därefter står det klart om upphandlingen överklagats eller ej.

Senaste numret av Allt om Elcyklar

Köp den som pdf, för 49 kr:

Klicka här! http://butik.elbilen.org/

Papperstidningen hittar du i Pressbyrån och andra butiker. Här hittar du din butik som säljer tidningen! 
Aktuella nummer går även att beställa online från Pressbyrån

Tidningen finns elektroniskt, där du kan läsa tidigare nummer:

Readly 

Ztory

FAKTA

Fakta om Stockholms stads nya lånecykelsystem:

7 500 elcyklar och 500 lådcyklar kommer vara tillgängliga för utlåning, året runt och dygnet runt

Det tidigare systemet fanns i innerstaden och i vissa närförorter. Det nya systemet kommer finnas i alla stadens stadsdelar

Stockholmarna kommer att kunna låna elcyklarna och lådcyklarna till en låg kostnad för ett säsongskort.

Kostnaden kommer att vara:

28 kr per dygn

70 kr per vecka

93 kr per månad

279 kr per halvår

419 kr per år

Cyklarna kommer vara reklamfria under det första året, därefter finns en reklamyta även på cyklarna

Upphandlingen sträcker sig sju år, jämfört med det tidigare tio år.

Annons
Annons
Annons
Annons