Annons
Annons

Tio år med Bosch mittmotorer. Foto: Bosch

Bosch elcykelsystem firar 10 år

27-06-2019/ Bosch eBike System som ligger bakom Bosch elmotorsystem firar nu tio år. Utan tvekan har Bosch mittmotorsystem haft stor betydelse för utvecklingen av elcyklarna.

Bosch har under dessa tio år utvecklats till den kanske största leverantörer av mittmotorsysten. Det är väl endast Shimano som kan vara den alternativa ledaren inom mittmotorer med sina Steps-system. Men först med mittmotorer var definitivt inte Bosch. Redan i 1993 var Yamaha igång med en cykel med mittmotor, enligt Yamaha själva den första i världen. Den drevs med blybatterier vilket gav cirka 20 km körsträcka.

Men åter till jubilaren Bosch, som uppmärksammas bland annat av tyska EbikeNews i en artikel som berättar om utvecklingen under dessa tio år. Mycket av informationen finns också på webben hos Bosch eBike Systems.

Bosch eBike Systems var i början 2009 en start-up inom i Bosch-koncernen. Man fick utvecklingsstöd från övriga koncernen och använde dess kompetens: batteritekniken för trådlösa elverktyg och elmotorer, elektronik och sensorer från bilindustrin. Den unga lilla nya enheten drevs av tron på elcykelns framgång.

-För tio år sedan började vi med en handfull anställda som trodde på elcykeln. Det drevs av entusiasm och mycket personligt engagemang, säger Claus Fleischer, VD för Bosch eBike Systems.

EBikeNews radar upp milstolpar i utvecklingen:

Den första prototypen som visades redan 2009. Den första officiella presentationen av ett färdigt system gjordes 2010 vid Eurobike-mässan.

2013 såg produktlinjerna Active och Performance dagens ljus, och det fortsätter att utvecklas.

Senaste numret av Allt om Elcyklar

Köp den som pdf, för 49 kr:

Klicka här! http://butik.elbilen.org/

Äldre tidningar kan laddas hem gratis (i länken ovan), från nr 1/2019.

Papperstidningen hittar du i Pressbyrån och andra butiker. Här hittar du din butik som säljer tidningen! 
Aktuella nummer går även att beställa online från Pressbyrån

Tidningen finns elektroniskt, där du kan läsa tidigare nummer:

Readly 

Ztory

Vill du veta mer finns alltså storyn på EbikeNews, dock på tyska och förstås på Bosch webb. (länk hittar du i faktarutan).