Bromsa smittan. Cykla på vintern.

8-02-2021 / Under Vintercyklingens dag i fjol samlade Sverige flest vintercyklister i världen i den internationella tävlingen Winter Bike To Work Day. I år är uppmaningen från Svensk Cykling att cykla för att stoppa spridningen av covid-19. På fredag är det dags igen.

Under det senaste året har cykeltrenden förstärkts då ännu fler vill resa på ett hälsosamt sätt och undvika risken att smittas av covid-19 i kollektivtrafiken. Och en dag under vintern får alltså vintercyklingen extra uppmärksamhet: 

- I år firar vi med uppmaningen: Stoppa smittan. Börja cykla. Det går att cykla året runt. Det som kan behövas är att man sätter på dubbdäck på cykeln. Sedan gör sopsaltade cykelvägar med bra belysning det lättare. Därför vill jag se kommuner som nu satsar på cykling för att få slut på smittspridningen, säger Klas Elm, VD för organisationen Svensk Cykling i ett pressmeddelande.

Det är Svensk Cykling som arrangerar Vintercyklingens dag 12 februari, alltså på fredag. Under denna dag kommer flera kommuner att lyfta fram vintercykling och uppmuntra vintercyklister. 

Vintercyklingens dag är en del av den internationella aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day. I den dagen ingår en tävling mellan städer runt om i världen som handlar om vem som kan få flest personer att anmäla sin cykling. 

I fjol anmälde drygt 4 000 svenskar sin cykling under denna dag, vilket placerade Uppsala på första plats av världens städer. Linköping, Umeå, Göteborg och Stockholm placerade sig också bland de tio främsta. Anmälan sker via hemsidan vintercyklingensdag.se.

- Det visade att vi i Sverige är ett cyklande folk under hela året. I år, när ännu fler svenskar cyklar för att stoppa smittspridningen, hoppas vi att ännu fler svenska städer kan visa upp att de förutsättningar som de ger sina invånare för att cykla året runt ligger i världsklass. Och de bästa förutsättningarna har man på sopsaltade cykelvägar, säger Klas Elm.

Läs mer här:
https://vintercyklingensdag.se/

FAKTA

Annons