Äntligen är Stina Bjurströms Cube elcykel användbar igen. Så slipper hon ta t-banan till jobbet.

Två månaders väntan på garantireparation

11-12-2018 / Stina Bjurström köpte en Cube elcykel från HelloRider i somras. I början av oktober gick vevarmen sönder så pedalen inte kunde skruvas på. Det blev många mail och telefonsamtal till HelloRider för att få cykeln i användbart skick. Först efter två månaders väntan var cykeln reparerad. 

Text: Björn Åslund

HelloRider finns dels som nätbutik, dels som butik i Malmö och Stockholm. Stina Bjurström köpte sina elcykel i Stockholmsbutiken. Hennes Cube är inte någon enkel lågpriscykel, den är bland annat utrustad med Bosch Active Line mittmotor. Ändå har det varit flera problem med cykeln, och med påföljande utmaningar att få felen åtgärdade:

-Det första som hände var att displayen hängde sig. Jag fick då vända mig till en lokal verkstad i Stockholm som har avtal med HelloRider. Men den kändes ointresserad, jag fick ringa och maila flera gånger, och de svarade inte. Det verkade som de inte hade en bra relation till HelloRider, säger Stina Bjurström.

Till slut blev dock displayen åtgärdad. Det räckte tydligen att bara starta om systemet, enligt vad Stina Bjurström fått veta.

Sedan var det kedjeskyddet, som var trasigt vid leverans av cykeln. Verkstaden i Stockholm lovade att beställa ett nytt. Men har hittills inte blivit ordnat.

-Jag fick aldrig ett nytt kedjeskydd, jag orkade inte börja jaga dem. Och sedan började en pedal bete sig konstig. Till slut trillade den av, det visade sig att gängorna var helt förstörda.

Med tanke på att cykeln bara är några månader gammal, så menar Stina Bjurström att de trasiga gängorna var ett fabrikationsfel, och hon hänvisar till konsumentköpslagen som säger fel som hittas inom sex månader kan antas ha funnits från början. Då är det företagets ansvar att rätta till felet.

Bild: 2018-12/stina-bjurstro-m-cube-2-liten.jpg
Gängorna i vevarmen gav upp, och pedalen fick inte fäste.

Telefonkö

Så hon tog kontakt med HelloRider för att de skulle byta ut vevarmen. Det har varit många turer där hon kontaktat HelloRider, mest genom telefon. Men reparationen dröjde.

-Jag har fått sitta i telefonkö ett antal gånger. Den 10 oktober, en tid efter första anmälan, ringer jag HelloRider och kundtjänsten berättar att de beställt vevarmen. Sedan ringer jag den 16 oktober, då hade de inte fått vevarmen. Sedan ringde jag igen, då visade det sig att de inte hade beställt. Så har det varit, fram och tillbaka, säger Stina Bjurström irriterat.

Senare ska HelloRider fått iväg en beställning, med det visade sig var fel vevarm, enligt vad Stina Bjurström fått veta.

Till slut tröttnade hon på HelloRiders oförmåga att åtgärda felet, så hon har anmält företaget till Allmänna Reklamationsnämnden. Stina Bjurström har också kontaktat Cubes generalagent för att försöka få fram reservdelen den vägen.

Cube-cykeln blev alltså obrukbar utan vevarm. Cykeln köpte hon främst för att kunna pendla till jobbet i Solna.

-Det var jättehärligt när jag började cykla, fina cykelvägar och så. Det tog 25-30 minuter. Nu har jag tagit t-banan, det tar 45 minuter med tre byten, och det är ofta väldigt stressigt och stökigt.

Vill varna

Stina Bjurström berättar nu öppet om svårigheterna att få cykeln lagad hos HelloRider. Det gör hon inte enbart med hopp om att få cykeln i fullgott skick.

-Visst är jag sur för min egen skull, men jag vill varna andra för HelloRider. De är duktiga på marknadsföring och deras annonser syns, så de har nog en del kunder.

Att inte alla kunder är helnöjda med HelloRider går också att se på konsumentsajter, som Prisjakt och Trustpilot. Påfallande många kunder ger företaget låga betyg. Det handlar då bland annat om sena och uteblivna leveranser och svårigheter att rätta till fabrikationsfel. 

Vi har bett om förklaringar från svenska HelloRider, men får ett mailsvar den 7 december (översatt från engelska) från Robin Simmering som är chef för den skandinaviska delen av International Bike Group, som äger HelloRider.

- Vi arbetar hårt för att kunden ska få en ersättning för vevarmen eller annan lösning. Vi måste kontakta vår leverantör om detta, för det verkar ha varit något missförstånd. Oavsett detta är vi ansvariga för att göra kunden nöjd.

Utmaningar

Robin Simmering uppger att företaget kring oktober 2018 förändrade det operativa upplägget med sitt distributionscenter och med en ny logistikpartner. 

- Med denna nya uppställning var det också några utmaningar, som jag tycker är normalt. Vi arbetar hårt för att lösa alla resulterande kundfall.

I mailet lovar Robin Simmering att butikschefen ska kontakta Stina Bjurström, för att diskutera möjliga lösningar.

Bara någon timme efter detta mail får vi kontakt med Stina Bjurström. Det visar sig att cykeln äntligen är lagad med en ny vevarm. Reparationen är gjord hos Sjöstadens cykel som är återförsäljare åt Cube. Det var alltså kontakten med Cubes generalagent som till slut gav lösningen, två månader efter att vevarmen gick sönder.

- HelloRider verkar inte intresserade av att sköta kundrelationerna, konstaterar Stina Bjurström. Man ska väl inte själv behöva kontakta  generalagenten för att få en lösning.

Något samtal från HelloRiders butikschef hade hon inte fått vid denna tidpunkt.

FAKTA

Annons
Annons
Annons