Maria och Fredrik Elvåker i Linköping var några av de Linköpingsbor som cyklade under Vintercyklingens dag. 

Vintercyklingen ökar enligt mätningar

13-02. 2021/ Flest anmälda vintercyklister till  Vintercyklingens dag blev det i Linköping. Fjolårets segrare Uppsala kom på andra plats, Umeå på tredje och Göteborg på fjärde. Mätningar visar att vintercyklandet ökat även i år.

Temat för Vintercyklingens dag i år, fredagen den 12 februari, var “Stoppa smittan. Börja cykla”. Och att allt fler svenskar cyklar denna vintern för att undvika att smittas av covid-19 är tydligt. Företaget Eco-Counter, som levererar teknik för att mäta cykelpassager till svenska kommuner, kom med ny statistik under Vintercyklingens dag. Den visar att antalet cykelpassager under december och januari denna vinter var 5,5 procent fler än under samma månader för ett år sedan i de kommuner som använder deras teknik. Jämfört med samma månader för två år sedan är ökningen hela 36,3 procent, berättas i ett pressutskick från Vintercyklingens Dag.

Självklart

- Detta visar att cykeln är det självklara sättet att ta sig till jobbet, skolan och till fritidsaktiviteter för allt fler svenskar under hela året. Det beror på elcykelns framfart, på att allt fler värdesätter sin cykel och skaffar dubbdäck och på att många kommuner skapar bättre förutsättningar för att cykla året runt genom att sopsalta allt fler cykelvägar, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling. 

De svenska kommuner som nu hamnar i topp i den internationella tävlingen, där det gäller att få vintercyklister att registrerar att de cyklat under Vintercyklingens dag, använder sopsaltning som metod för att ta bort snö och is från cykelvägarna. 

Totalt var det 5 613 personer i världen som registrerade sin cykling under fredagen. Av dessa var omkring 2 100 svenskar, vilket innebär att Sverige var det land med flest registreringar. Dock är det betydligt förre anmälda svenskar än i fjol, då cirka 4000 anmälde sig. Dock var vädret betydligt kallare och snöigare i år.

Maria och Fredrik Elvåker i Linköping var några av de Linköpingsbor som cyklade under Vintercyklingens dag. 

– Det var inga större problem att cykla som vanligt. Det värsta är när vädret pendlar mellan mildväder och frost. Då fryser det på under snön. Det är därför bra att Linköpings kommun sopsaltar så många cykelvägar så att man slipper det problemet, säger Maria Elvåker. 

FAKTA

Resultat Winter Bike To Work Day 2021

 

Stad Antal registrerade vintercyklister

1. Linköping, Sverige   408   

2. Uppsala, Sverige   344

3. Umeå, Sverige   252

4. Göteborg, Sverige    218

5. Izmir, Turkiet   217

6. Zagreb, Kroatien   190

7. Montreal, Kanada   157

8. Oulu, Finland   155

9. Stockholm, Sverige    132

10. Falun, Sverige   127

Annons